Jurering

Waarop let de jury?

In de FIRST® LEGO® League beoordelen gespecialiseerde jury's jouw team op verschillende onderdelen:

 1. Project
 2. Robotontwerp
 3. Robotprestatie
 4. Core Values

Project

Met een presentatie moeten jullie de jury overtuigen van jullie project. Hou daarbij rekening met deze aandachtspunten:

 1. Het onderzoek
  De jury gaat na hoe jullie een bepaald probleem hebben vastgesteld, welke informatiebronnen jullie hebben geraadpleegd en hoe grondig jullie te werk gingen. Tip: creativiteit loont, maar vergeet ook niet te kijken of er bestaande oplossingen zijn, die jullie kunnen gebruiken of verbeteren.
 2. De oplossing
  Hoe belangrijk het onderzoek ook is, je zal pas echt scoren als daar ook een innovatieve oplossing uit voortvloeit. Maar verlies wel de haalbaarheid niet uit het oog. Want de jury wil natuurlijk weten of jullie oplossing in de praktijk mogelijk is. Met andere woorden: praktisch denken loont!
 3. De presentatie
  Net als in reële bedrijfssituaties is niet alleen de oplossing belangrijk, maar ook de manier waarop je ze aanbrengt. Besteed dus de nodige aandacht aan jullie presentatie. Probeer het project creatief en duidelijk voor te stellen aan de jury.

De precieze beoordelingscriteria vind je terug in het juryformulier Project.


Robotontwerp

Hier kijkt de jury naar alles wat te maken heeft met het ontwerpen, bouwen en programmeren van jullie robot. Hebben jullie gewerkt volgens een bepaalde strategie, en goed nagedacht over hoe de robot de verschillende missies moet uitvoeren? En hebben jullie er bij de programmering voor gezorgd dat de robot altijd de weg terugvindt naar de basis? Nog belangrijk: een stevig ontwerp. Kan de robot tegen een stootje of moeten jullie tijdens de wedstrijd voortdurend herstellingen uitvoeren? Allemaal zaken waar de jury nauwgezet op let.

De precieze beoordelingscriteria vind je terug in het juryformulier Robotontwerp.

 

Robotprestatie

Bij dit onderdeel kijkt de jury naar de prestaties van de robot tijdens de wedstrijden. Punten scoor je door de missies zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Je krijgt drie pogingen voor elke opdracht. Het team met de hoogste punten wint.


'Core Values'

Vriendschap, samenwerking en sportiviteit vormen de core values of kernwaarden van de FIRST® LEGO® League. Deze zijn voor de jury minstens even belangrijk als jullie technisch kunnen.
Jullie worden beoordeeld op drie categorieën:

 1. Inspiratie
  Hoe creatief zijn jullie als team? Hebben jullie een eigen identiteit? En vooral: stralen jullie enthousiasme uit?
 2. Teamwork
  Hoe goed werken jullie samen? Overleggen jullie met de hele groep? Hebben jullie veel zelf gedaan of heeft de coach stiekem veel werk geleverd?
 3. Sportiviteit
  Héél belangrijk voor de jury: gracious professionalism of sportiviteit. Niet alleen respectvol samenwerken binnen jullie team, maar ook andere teams uit de nood helpen. De precieze beoordelingscriteria vind je terug in het juryformulier Core Values.

Algemene regels tijdens de finale


 1. Teams moeten meedoen met alle onderdelen om in aanmerking te komen voor een award. Alleen voor de extra awards geldt een uitzondering.
 2. Juryleden gebruiken de juryformulieren om te bepalen welke teams prijzen ontvangen. Aan het eind van de dag overlegt de jury over welke teams een award verdienen.
  Robotprestatie vormt een uitzondering, deze award wordt behaald op basis van het aantal punten op de wedstrijdtafel.
 3. Elk team kan maximum één award winnen.
  Enkel de Robotprestatie Award en extra awards kunnen wel in combinatie met een andere award gewonnen worden.
 4. Sportiviteit en respect zijn enorm belangrijk bij de FIRST® LEGO® League. Teams die deze 'core values' of kernwaarden niet respecteren, kunnen geen enkele prijs in de wacht slepen.