Nieuws

Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt wint First Lego League

Voka - KVK Limburg promoot techniek bij kinderen

Op 28/11/2014 vond de regiofinale van de Voka First Lego League plaats in de Hogeschool PXL in Hasselt. Dit project wil kinderen van 11 en 12 jaar enthousiast maken voor techniek. 650 kinderen verdeeld over 65 teams, streden om één van de felbegeerde bekers. Een professionele jury beoordeelde de presentatie en bepaalde wie er naar de Benelux finale mag. Meer dan 40 Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. Team Smart Kidz van Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt wonnen de finale. Zij gaan samen met De Techniekers 1 van BS In de Engelse Hof uit Lanaken, Aquateens van Kla4tje uit Lommel en De Legobeesten Lommel van De speling uit Lommel door naar de Beneluxfinale op zaterdag 7 februari 2015 in Almere.

Enthousiast voor STEM

Onze regio moet innoveren en heeft nood aan technische, hoger opgeleide krachten. Alleen met voldoende technologisch talent kunnen we toekomstige uitdagingen aan zoals goede zorg, voldoende voedsel, nieuwe brandstof en mobiliteit. Een ketenaanpak vanaf het basisonderwijs tot en met de arbeidsmarkt is een must om in de stijgende behoefte aan wetenschappers en technici te voorzien.

Onze toekomstindicator gaf eerder al aan dat talent het zorgenkind van morgen is. Voka - Kamer van Koophandel Limburg werkt aan de toekomst van Limburg door de technische talenten van onze kinderen uit te dagen. De First Lego League bestaat al jaren in het buitenland, maar is sinds vorig jaar nieuw in Limburg. Dit intensieve project van drie maanden geeft in ruime mate de kans aan de leerlingen van het basisonderwijs om kennis te maken met wetenschap, technologie en techniek in een eigentijds kader.

Wat is de toekomst van leren?

De First Lego League is een wedstrijd waarin jaarlijks meer dan 200 000 jongeren van 82 landen het hoofd bieden aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De kinderen werken in teams van ongeveer tien deelnemers. Dit jaar moeten de leerlingen bedenken hoe ze anderen op een makkelijke, leuke of betere manier dingen kunnen leren. Ze gaan op onderzoek uit, praten met experten en proberen als team tot nieuwe uitvindingen en slimme oplossingen te komen. Daarnaast ontwerpen, bouwen en programmeren ze een legorobot om 10 missies uit te voeren op het wedstrijdparcours.

Peterschap uit het bedrijfsleven

Meer dan 40 bedrijven zijn partner in dit project en trokken de afgelopen maanden naar de scholen om teams mee te coachen en aan te moedigen. Zij nodigen hun petekinderen ook uit voor een bedrijfsbezoek of gaan spreken over techniek in de klassen. Dit netwerk van peterbedrijven en hun betrokkenheid is uniek. Meestal blijft de samenwerking tussen scholen en bedrijven beperkt tot stages en eindwerken in het secundair en hoger onderwijs. Door de nood aan hoger opgeleid technisch personeel nemen onze partnerbedrijven zelf het roer in handen en maken werk van de ketenaanpak. Techniekpromotie heeft een stevig draagvlak in het Limburgse bedrijfsleven.

Alle winnaars
            

Champion's awardSmart Kidz, Kindercampus Tuinwijk uit HasseltOnderzoeksprijsThe pony girls team, De Horizon uit Dilsen-StokkemInnovatieve oplossing prijs YOLOTWO, BS De Wingerd uit uit OverpeltPresentatieprijsde legobeesten Lommel, De Speling uit LommelRobotontwerpprijsThe Smily's, BS Merlijn uit TongerenRobot programmeerprijsThe masters of technic, De Horizon uit Dilsen-StokkemRobot Strategie & innovatieprijsStep Zilver VI, Freinetschool De step uit BeringenInspiratieprijsTeam Herckerhof, Basisschool Herckerhof uit Herk-de-stadTeamwork awardAquateens, KLA4TJE uit Lommel

Gracious Professionalism™ award

Centrumkings, Basisschool ’t Centrum uit Houthalen-HelchterenRobotprestatieprijs007, BS Merlijn uit TongerenPrijs van de juryLEGO Busters, Methodeschool De Loep uit DiepenbeekPXL-prijsDe techniekers 1, BS In de Engelse hof uit LanakenUitblinkersprijzen posterpresentatie

OnderzoekStep Zilver VI, Freinetschool De step uit BeringenCreativiteit en InnovatieThe BEST, GVG Basisschool De Ticheleer uit PeerPresentatieKing of Missions, Basisschool ’t Centrum uit Houhalen-Helchteren

 

Kindercampus Tuinwijk uit Hasselt wint First Lego League