Nieuws

Freinetschool De Step wint Champion's Award

Afgelopen vrijdag vond de finale van de Voka - FIRST LEGO League 2015 plaats. 720 kinderen, verdeeld over 72 teams uit 24 Limburgse scholen, streden om één van de felbegeerde bekers. Meer dan 40 Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. De Meesterbouwers van Freinetschool De Step uit Beringen wonnen de finale. Zij gaan samen met Team Herckerhof van Basisschool Herckerhof uit Herk-de-Stad, Green Trash Busters van Basisschool Blavierke uit Sint-Truiden en Recycle Kids van BS Kla4tje uit Lommel door naar de Beneluxfinale.

Onze toekomstindicator gaf al aan dat talent het zorgenkindje van morgen is. Limburg moet innoveren en heeft nood aan technische, hoger opgeleide mensen. Alleen met voldoende kwalitatief technisch talent kunnen we de toekomstige uitdagingen aan en de Limburgse economie verder uitbouwen. 

Een ketenaanpak vanaf het basisonderwijs tot en met de arbeidsmarkt is een must om aan de stijgende behoefte aan wetenschappers en technici te beantwoorden. Voka - KvK Limburg werkt samen met de provincie Limburg aan de toekomst van de provincie door de technische talenten van onze kinderen naar boven te brengen. Dit intensieve project van drie maanden geeft de kans aan de leerlingen van het basisonderwijs om kennis te maken met wetenschap, technologie en techniek in een eigentijds kader en in hun eigen leefwereld.

Trash Trek 

De First Lego League is een wedstrijd waarin jaarlijks meer dan 200.000 jongeren van 82 landen het hoofd bieden aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De kinderen werken in teams van ongeveer tien deelnemers. Dit jaar moeten de leerlingen een innovatieve oplossing bedenken die zorgt voor minder afval of een betere manier om afval te verwerken. Ze gaan op onderzoek, praten met experten en proberen als team tot nieuwe uitvindingen en slimme oplossingen te komen. Daarnaast ontwerpen, bouwen en programmeren ze een legorobot om 10 missies uit te voeren op het  wedstrijdparcours. Vier winnende Limburgse teams gaan door naar de Beneluxfinale.

Peterschap uit het bedrijfsleven

Ook de Limburgse ondernemingen voelen de sterke nood aan kwalitatief technisch personeel en zetten graag mee hun schouders onder dit project. Meer dan 40 bedrijven zijn partner en helpen de scholen door teams mee te coachen en aan te moedigen. Zij nodigen hun petekinderen ook uit voor een bedrijfsbezoek of gaan spreken over techniek in de klassen. Dit netwerk van peterbedrijven en hun betrokkenheid is uniek.

 

Freinetschool De Step wint Champion's Award